čtvrtek 2. dubna 2015

Glukózo- fruktózový sirup (GFS)

Je nejčastější přísada, přidávaná jako ochucovadlo do jídla. Jedná se o levnou náhradu, která ovšem není zdraví prospěšná. GFS je totiž vyroben z modifikované kukuřice a mimo jiné přispívá k obezitě.

Složení GFS je velmi podobné jako u Sacharózy. Oba cukry jsou složeny z glukosy a fruktózy, s tím rozdílem, že v sacharóze jsou molekuly glukosy a fruktózy propojeny vazbou zatímco u GFS tomu tak není a proto se liší. Tento zdánlivě nepatrný rozdíl má ale vliv na naše zdraví.

V potravinách s vysokým obsahem GFS bylo objeveno také nepatrné množství rtuti, které je ale pro člověka vysoce škodlivé až smrtelné. Neboť rtuť ničí naše neurony v mozku. Mezi neurony jsou axony, tunely, které přenášejí informace od jednoho ke druhému. Ten „tunel“ je tvořen GTP, na který se konkrétně rtuť naváže a laicky řečeno odtáhne ho pryč, takže se axony naruší a neuron se zničí.
Proto bychom rozhodně měli omezit a nejlépe vyloučit všechny produkty s vysokým obsahem GFS, protože jsou pro naše tělo opravdu škodlivé. 
Výrobci ho vyrábějí, protože jeho výroba je levná, lehce se přidává do jídel a dělá náklady na výrobu levnější. Bohužel způsobuje obezitu (ztloustnete po GFS více, než kdybyste jedli obyčejný bílý cukr), protože když se nám dostane do žaludku, tak místo toho, aby žaludek mozku nahlásil, že je už plný, tak hlásí, že je prázdný a požaduje další stravu. Dále také byla prokázána souvislost mezi zvýšeným užíváním GFS a vznikem autismu, právě díky již zmíněné rtuti, která ničí mozkové buňky.

Zkuste se tedy podívat na složení, předtím, než si sladkost/pití koupíte.



Žádné komentáře:

Okomentovat