Je nejčastější přísada, přidávaná jako ochucovadlo do jídla.
Jedná se o levnou náhradu, která ovšem není zdraví prospěšná. GFS je totiž
vyroben z modifikované kukuřice a mimo jiné přispívá k obezitě.
Složení GFS je velmi podobné jako u Sacharózy. Oba cukry
jsou složeny z glukosy a fruktózy, s tím rozdílem, že v sacharóze
jsou molekuly glukosy a fruktózy propojeny vazbou zatímco u GFS tomu tak není a
proto se liší. Tento zdánlivě nepatrný rozdíl má ale vliv na naše zdraví.
V potravinách s vysokým obsahem GFS bylo objeveno
také nepatrné množství rtuti, které je ale pro člověka vysoce škodlivé až
smrtelné. Neboť rtuť ničí naše neurony v mozku. Mezi neurony jsou axony,
tunely, které přenášejí informace od jednoho ke druhému. Ten „tunel“ je tvořen
GTP, na který se konkrétně rtuť naváže a laicky řečeno odtáhne ho pryč, takže
se axony naruší a neuron se zničí.
Proto bychom rozhodně měli omezit a nejlépe vyloučit všechny
produkty s vysokým obsahem GFS, protože jsou pro naše tělo opravdu
škodlivé.
Výrobci ho vyrábějí, protože jeho výroba je levná, lehce se přidává
do jídel a dělá náklady na výrobu levnější. Bohužel způsobuje obezitu (ztloustnete
po GFS více, než kdybyste jedli obyčejný bílý cukr), protože když se nám
dostane do žaludku, tak místo toho, aby žaludek mozku nahlásil, že je už plný,
tak hlásí, že je prázdný a požaduje další stravu. Dále také byla prokázána
souvislost mezi zvýšeným užíváním GFS a vznikem autismu, právě díky již zmíněné
rtuti, která ničí mozkové buňky.
Zkuste se tedy podívat na složení, předtím, než si
sladkost/pití koupíte.
Žádné komentáře:
Okomentovat