Emulgátory jsou v mnoha jídlech, které jíme. Má to hned
několik důvodů, které uvedu dále v článku. Je dobré si nejdříve říct, jaký
je mezi nimi rozdíl. Máme totiž „dobrá“ a „špatná“ éčka. Ty dobrá jsou pouze
přírodní barviva, která pocházejí z rostlin a jsou neškodná. Používali se
dávno předtím, než dostali nálepku éček.
Ovšem ty špatné, jsou ve valné většině chemicky vyrobené a
vědci mají za to, že v pravidelné konzumaci v delším časovém
intervalu způsobují alergie, astma, hyperaktivitu a ekzémy. (! Chci upozornit,
že delší časový interval znamená konzumaci 1x týdně (a více), vzhledem k tomu,
že éčka jsou obsažena skoro všude, tak tou pravidelnou konzumací opravdu
trpíte, i kdyby nevědomky.)
Emulgátory jsou přidávány do potravin hned z několika důvodů:
- · Výrobci mají nižší náklady
- · Potravina s éčky má delší trvanlivost
- · Dodává potravinám barvu
- · Někdy dodává i chuť
- · Dělá potravinu jemnější
- · Uměle jí konzervuje
Kde všude je
najdeme?
Obecně platí, že cokoliv, co je moc barevné, je plné éček,
ale také všechny instantní jídla, sušenky a sladkosti, ochucené jogurty, mléka
obecně, balené pečivo v obchodech, polotovary, čaje, léky…
NEnajdete je ve
všem, co si vyrobíte z vypěstovaných rostlin a bio potravinách.
Zde na konci je tabulka, kterou jsem vytvořila pro běžné
nakupování. Lze ji upravit do velikosti, jakou potřebujete a pomocí ní, můžete
nakupovat a zjišťovat, které potraviny jsou ještě přijatelné.
Příklady dobrých a špatných éček:
Dobré:
E160a Karoteny-pocházejí z mrkve a obilovin, najdete je
v koblihách, Eidamu či lineckém těstě. Pozor ovšem na to, že karoteny jsou
často nahrazovány synteticky vyrobenými beta-karoteny a ty už našemu zdraví
nejsou prospěšné.
E300 Vitamín C- obyčejný vitamín C. Nám prospěšný a důležitý
pro naši imunitu.
E100 Kurkumin-získán z rostliny
turmeniku, podobný zázvoru. Má také podobné účinky jako zázvor a je tedy
prospěšný.
Špatné:
Obecně žlutá a
červená syntetická barviva.
E102 Tartrazin-žluté,
dobarvuje se s ním hořčice a často nahrazuje i mrkvová barviva v jídle.
Způsobuje rýmy, alergie, migrény a hyperaktivitu.
E 104 Chinolinová žluť, E110-Žlut S, žluté, způsobují alergie a mají karcinogenní účinky. Jsou obsaženy v klasických tyčinkách a nápojích jako: pudingy, Deli, Margot, Big Shock!, věnečky Dr. Oetker...
červená barviva (E110 Žluť S, E129 Červeň Allura AC, E122 AZorubin) všechny jsou vyráběny synteticky a nahrazují opravdové jahodové barvivo. Najdete je v želé, pudincích, buchtách, zmrzlinách, Milky Way...Způsobuje hyperaktivitu u dětí.
Na závěr mohu doporučit, až půjdete opět na nákup, pokuste se koupit, co nejméně průmyslově zpracované potraviny, a když už chcete mlsat sušenky, koláčky, buchty a jíst chleba, buď si je zakupte na farmářských trzích, nebo si je jednoduše vyrobte. Nejjednodušší je výroba sušenek v raw stylu. Použijete pouze přírodní suroviny, nebudete mít zbytečně přidaný cukr a ještě si opravdu pochutnáte!
užitečné odkazy:seznam všech éček a jejich vliv na tělo a také odkaz na aplikaci do mobilu.
E 104 Chinolinová žluť, E110-Žlut S, žluté, způsobují alergie a mají karcinogenní účinky. Jsou obsaženy v klasických tyčinkách a nápojích jako: pudingy, Deli, Margot, Big Shock!, věnečky Dr. Oetker...
červená barviva (E110 Žluť S, E129 Červeň Allura AC, E122 AZorubin) všechny jsou vyráběny synteticky a nahrazují opravdové jahodové barvivo. Najdete je v želé, pudincích, buchtách, zmrzlinách, Milky Way...Způsobuje hyperaktivitu u dětí.
Na závěr mohu doporučit, až půjdete opět na nákup, pokuste se koupit, co nejméně průmyslově zpracované potraviny, a když už chcete mlsat sušenky, koláčky, buchty a jíst chleba, buď si je zakupte na farmářských trzích, nebo si je jednoduše vyrobte. Nejjednodušší je výroba sušenek v raw stylu. Použijete pouze přírodní suroviny, nebudete mít zbytečně přidaný cukr a ještě si opravdu pochutnáte!
užitečné odkazy:seznam všech éček a jejich vliv na tělo a také odkaz na aplikaci do mobilu.
závažnost
|
Seznam E
|
|
Příznivě působící látky
|
100,101,140,150a,160acde,161b,162,163,170,17ř,270,290,300,306-8,322,392,410,427,440,499,901,948
|
1
|
Látky ještě přijatelné
|
141,172,174,260,296,301-2,304,309,315-16,325-7,334,350-52,640,650,902-4,920,949,1102,1103
|
2
|
Látky méně vhodné
|
150bcd,153,160bf,171,200,202-3,261,263,297,330-32,335,337,353,354,400-404,407,415-18,420-22,425-6,445,461,463-466,469,470-5,481-3,491495,500-4,508-11,514-17,524-30,554-59,570,574-79,585,912,914,938,939,941,942,953,957,964,965-68,999,1105,1200,1404,1420,1422,1451,1452,1520
|
3
|
Látky působící nepříznivě
|
120,161g,173,234,236,251,252,262,280-83,338-41,343,355-57,380,385,405,407a,412-14,423,432-36,442,444,450-52,459,468,476,477,479b,507,513,518,520-23,535-6,538,541,620-35,900,943,950,951,959,961,1201,1202-4,1205-07,1208,1410,1412-14,1440,1442,1450,1505,1517,1518
|
4
|
Látky výrazně nepříjemné
|
102,104,110,122-24,127,129,131-33,142,151,154,155,180,210-24,226-28,230-33,235,242,249,250,284,285,310-12,320,321,512,586,900,905,927,944,952,954,962,1519
|
5
|
Žádné komentáře:
Okomentovat