neděle 19. dubna 2015

Různé typy „diet“/ životních stylů


V dnešní době, máme mnoho druhů způsobu stravování, které láká stále více lidí. Ráda bych uvedla ty nejpočetnější.

1.       Vegetariánství
-Vegetariáni jsou lidé, kteří nejedí žádné produkty z masa (=ani ryby.) Vím, že vám to přijde samozřejmé, ale i tak má stále mnoho lidí představu, že ryba je snad něco jiného než maso, a tak se u vegetariánů podivují tomu, že nejedí ani mořské plody a ryby. Správný vegetarián by neměl jíst ani vajíčka. Jediné, co zachovává, jsou mléčné výrobky a med. Všeobecně je známo, že správně sestavený vegetariánský jídelníček je velmi prospěšný a slouží i jako prevence kardiovaskulárních chorob a mnoho druhů karcinomů (rakovinotvorných nádorů). V posledních letech se vyvíjí i teorie, že vegetariánství bude v budoucnosti nutné pro přežití lidstva. Jelikož 7kg obilí uživí jednu krávu, zatímco stejných 7kg obilí uživí až 10 lidí. To je poměrně výrazný rozdíl a je i dalších mnoho důvodů např.:

-Výroba 0,4kg masa spotřebuje 9085l vody, zatímco 0,4kg chleba spotřebuje pouze 586l vody.
-ryby, které jsou dokrmované a chované uměle, mají v těle rtuť, která je pro člověka vysoce nebezpečná.
-spotřeba antibiotik na chov zvířat je 4x větší než u člověka. Hrozí snížení, či úplné vymizení účinků antibiotik na lidský (i ten zvířecí) organismus.
-zvířata nemají dostatek životního prostoru. Nemají ani šanci se dobře vyvinout.
- Kromě antibiotik jsou zvířatům též podávány hormony. To způsobuje, že malé dívky mají mnohem větší ňadra než je přirozené.
-je i mnoho dalších důvodů, zdravotních, etických…

2.       Veganství
Vegani nejí nic živočišného. Tedy žádné maso, mléčné výrobky ani med. Také nenosí žádnou kůži a bavlnu. Jsou přesvědčeni, že žádný tvor na planetě by neměl být jakkoliv zneužit ani zabit. U veganů je větší problém s přísunem vitamínů, protože některé jsou přítomny ve stravitelné formě pouze v živočišných výrobcích. I přes to, je známo mnoho prosperujících veganů (Lea Michele, Petra Němcová, Prince, Natalie Portman)

3.       Vitariánství (rawtariáni)
Věří, že náš žaludek nebyl nikdy přizpůsoben k požívání uvařeného jídla. Jedí vše upravené do 45°C. Také nejedí žádný ze živočišných výrobků a je to extrémnější verze veganství, kdy se jí vše syrové. V posledních letech jsou velmi populární raw dorty, které jsou velmi chutné. Je to výborné řešení, pokud máte rádi sladké, ale chcete jíst zdravě. Na internetu je mnoho receptů, které rozhodně mohou být inspirací.


Doufám, že vám tento přehled byl nápomocen. A pokud jste snad zatoužili vyzkoušet jeden z uvedených životních stylů, jen do toho! Pomůžete planetě i sobě J

Žádné komentáře:

Okomentovat