úterý 23. srpna 2016

Dánský přístup


Podnikla jsem nesmírně obohacující cestu po Dánsku. Už před cestou jsem věděla, že Dánové mají velmi vstřícný postoj k ekologii a snaží se vydat „zelenou cestou“. Avšak míra zájmu předčila mé očekávání. Zde je pár rozdílů oproti České domovině.

1.      Rozdíl – pokud vstoupíte do obyčejného supermarketu, naleznete bezpočet různých zavařovaček, které jsou u nás k dostání převážně v IKEA (nebo Nanu Nana). Tady je naleznete na každém rohu. Ba co víc, mají je i v kavárnách, tzn. Cukr je běžně uskladněn ve francouzském typu zavařovací nádoby. Některé kavárny mají i čaje, kávy a prášky uskladněny tímto způsobem (foto na instagramu).
2.      Mají více variant bezobalového nakupování. Většinu zeleniny lze bez problémů nakoupit do vlastního obalu. Některé druhy mléka se prodávají ve vratné sklenici.
3.      Bambusové vybavení do kuchyně i koupelny, k dostání v běžném supermarketu.
4.      Na některých místech vám dají dřevěnou lžičku namísto plastové do vaší zmrzliny.
5.      Tříděný odpad mají na mnoha místech: kempy, zámky a další turistické atrakce.
6.      Záloha platí na skleněné láhve, plechovky a některé plastové láhve.
7.      Většina restaurací demonstruje „zelený přístup“.
8.      Do roku 2020 mají být zdrojem energie vodní a větrné elektrárny.


Na závěr, vám chci ukázat tuto bambusovou nádheru, kterou jsem objevila v jedné kavárně:




Žádné komentáře:

Okomentovat